22. maaliskuuta 2014

Tumman puun kauneus


Minulla on aina meneillään monta projektia samaan aikaan. Oma kotini täyttyy välillä monista projekteistani, mutta pahemmin taitaa täyttyä vanhempieni alakerta, jonne jotenkin kummasti projektini aina päätyvät. Sitten käy niin, että unohdan keskeneräiset projektit sinne ja aloitan taas kodissani uusia. Tänä vuonna sain kuitenkin joulun aikaan tehtyä muutaman tällaisen projektin valmiiksi. 


Tästä arkusta poistin maalit jo muutama vuosi sitten, 
mutta hiontavaihe jäi kesken moneksi vuodeksi.
Arkkuun oli tehty maalilla ootraus, mikä oli kyllä ihan kaunis, mutta tuo keltaoranssiväritys ei miellyttänyt silmääni.


Aluksi oli tarkoitus poistaa maalit ja hioa sen verran, että arkun voisi maalata. 
Hiominen kuitenkin paljasti kauniin puupinnan 
ja kulmien sinkkaliitokset, mikä sai toisiin aatoksiin.
Niinpä arkku tuli hiottua täysin puupuhtaaksi.

 
Arkun kannen kunnostaminen jäi isälleni, koska joku oli lyönyt siihen aikoinaan niin paljon nauloja, että ne piti poistaa. Hän poisti kaikki naulat, irrotti kannen osiin, hioi osat kuntoon ja kokosi kannen uudelleen. Lisäksi hän kittasi naulojen poistamisesta jääneet kolot ja sai kannen hienoon kuntoon.

Pidän tummista huonekaluista, joten lopulta päädyin laittamaan pähkinänvärisen vesipetsin, jonka päälle isäni laittoi vielä lakan. Hän saa usein tehtäväksi ne vaikeimmat kohdat, jotta en pilaa kovalla vaivalla tehtyä pohjatyötä. Arkusta puuttuu vielä loppuviimeistely,  koska etsin sivuihin sopivia kantokahvoja. Ideoita vastaanotetaan. :)


Toinen projektini, mikä tuli valmiiksi oli vanha laatikollinen pöytä. Pöytä on ollut jo kaksi vuotta keittiössäni käytössä, mutta nyt päätin laittaa senkin kuntoon. Pöytä koki saman käsittelyn kuin arkku ja päätyi uuden värinsä vuoksi pois keittiöstä.



4 kommenttia:

  1. Onpa upeita molemmat, tommoisen vanhan pöydän kun löytäisin jostain meille, olisin tosi onnellinen.

    VastaaPoista
  2. Tosi kauniita molemmat, arkun kulmat on kyllä niin hienot ettei niitä olisi maalilla malttanut peittääkään. Upeita :)!

    VastaaPoista
  3. Joskus tuunaus tuo todellisen kauneuden ja vaikeasti tehdyn työn jäljen näkyviin, kuten arkun nurkat. Nämä nurkat on vielä silloin käsin tehty. Tuli arvokkaan näköiseksi.

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia vain. Noita vanhoja pöytiä pongaa kyllä silloin tällöin kirppareilta yms, mut osaavat kyllä jo pyytää niistä aika kivasti. Tuo on ostettu huutokaupasta joskus aikoja sitten. Toivottavasti Ninnu löydät jostain, esim. joku haluaa luopua tarpeettomana ja siten joku pöytäkaunotar löytäisi tien teille.

    VastaaPoista